diumenge, 19 de febrer del 2012

TREBALL DE RECERCA

EL MISTERI DEL SAINT PROSPER
                                                                                                                                                                       TREBALL  DE RECERCA - 2n de Batxillerat
 ARNAU VIZCAÍNO I TORRAS
La recerca als fons marins encara ens depara força sorpreses; per alguna raó molts científics afirmen que actualment es coneix millor l’univers que els fons marins.

D’aquí ve que jo triés investigar el que ens amaga el mar. I vaig triar el món dels derelictes. La paraula “derelicte” fa referència a qualsevol estructura artificial que no hagi estat destinada a ser enfonsada, però que, per algún motiu “històric”, hagi acabat reposant al fons del mar. Els principals derelictes acostumen a ser vaixells enfonsats.

Així vaig començar a cercar dades sobre els derelictes que es troben a les costes de l’Alt Empordà, i va ser com vaig triar el Saint Prosper, el vaixell enfonsat que millor lligava amb la temàtica de la guerra civil, tema que sempre m’havia motivat, i que em possibilitava una recerca històrica més àmplia. Hi ha altres vaixells enfonsats durant la guerra, però encara no han estat localitzats, per la qual cosa, la possibilitat d’accedir-hi jo mateix fent immersió esportiva quedava anul·lada.

A pesar que finalment se’m va negar l’accés a aquest vaixell (ja que es reserva tan sols a submarinistes d’alta experiència), va ser remenant més i més papers de l’Arxiu Municipal de Roses, rellegint-me dues guies de derelictes i remenant per internet quan vaig descobrir motius de més pes per seguir-ne la recerca, tot i renunciar a la  immersió.

I és que rere aquest naufragi s’amaguen alguns enigmes. El Saint Prosper era un vaixell mercant francès que naufragà l’any 1939 a la Badia de Roses i que, actualment, descansa a 60 metres de fondària. Va ser en xocar contra unes mines que estaven distribuïdes al llarg de la badia per tal de dissuadir el destructor Canarias. Recordem que ens trobem al final de la Guerra Civil Espanyola i que aquest vaixell de guerra del bàndol nacional no deixava de castigar la costa empordanesa.

S’entenen les incursions del Canarias a les nostres costes, però...i el Saint Prosper? Què hi feia allí?

La seva ruta més habitual era anar d’Algèria a Marsella transportant petroli, i fent la recerca és quan començo a trobar tot un seguit d’enigmes encara no resolts:

- Per què navegava tan lluny de la seva ruta habitual?
- Per què aquest cop transportava petroli?
- Per què quan s’enfonsà no va donar cap avís?
- Per què alguns dels seus tripulants varen informar, prèviament, la seva família que anaven de “missió”?
- Per què un submarinista esportiu va arribar a recuperar del Saint Prosper restes d’uns codis militars de ràdio?
- Per què la seva companyia naviliera no informà mai els familiars dels tripulants de la localització d’aquest naufragi?



Es poden formular vàries hipòtesis:

1-    El vaixell transportava d’amagat petroli  per als republicans
2-    El vaixell transportava també armament per als republicans
3-    El vaixell carregaria també ciutadans espanyols necessitats d’exiliar-se per culpa del conflicte bèl·lic.
4-    Una combinació de vàries d’aquestes hipòtesis
5-    Cap d’elles, ja que va ser una simple casualitat que es trobés a Roses aquell dia.

Jo no sóc historiador, però potser ho seré algun dia, qui ho sap.
Amb aquest treball de recerca he volgut aportar una primera pauta de recerca a l’ historiador que opti per revelar, definitivament, el misteri del Saint Prosper.



 
Arnau Vizcaino, 2n Batxillerat B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada